Veuve Clicquot Vintage Rosé 2012

Champagne, Francuska

Cijena: 98,00

Cijena: 130,67 €/L

  • Proizvođač: Veuve Clicquot
  • Godina: 2012.
  • Alkohol: 12%
  • Zapremnina: 0,75L
  • Veuve Clicquot Vintage Rosé 2012 stvoren je kako bi poboljšao elegantnu i sofisticiranu gastronomiju. I s mora i s kopna, plemeniti regionalni proizvodi kao što su jastog i škampi, te sočno crveno meso poput teletine ili patke, savršeno će se naglasiti voćni i bogati karakter ovog vina.

  • 8-10 °C


Veuve Clicquot Vintage Rosé 2012  izraz je izvanredne berbe, unatoč izuzetno izazovnoj klimi. U proljeće se regija suočila s obilnom kišom iznad 60% godišnjeg prosjeka, praćene kasnim mrazom, konačno, niz jakih oluja uništio je više od 1.000 hektara ukupnog vinogorja Champagne. Zatim, ljeto dolazi oko sredine kolovoza i donosi idealne sunčane uvjete, vrlo suho vrijeme i visoku temperaturu do kraj berbe. Unatoč onim oštećenjima koja dovode do prilično skromne berbe, kvaliteta je optimalna, otkrivajući veliki potencijal starenja vina.

Shodno tome, 2012. je proglašena vintage berbom i postala je 66. vintage berba šampanjske kuće Veuve Clicquot od prve berbe 1810. godine.

Kao i kod svakog šampanjca Veuve Clicquot, pinot crni dominira mješavinom (51%) isključivo od Grands and Premiers Crus položaja. Tada 15% Meuniera iz Montagne de Reims (Ludes) i Vallée de la Marne (Dizy) unosi zaobljenost u ovaj cuvée.

Jedinstvenost Veuve Clicquot Vintage 2012 ostaje u dodavanju 11% vina odležanih u velikim hrastovim bačvama, donoseći snagu i aromatični intenzitet. Dominacija crnog pinota i drveni dodir daju strukturu i karakter, zaštitni znak stila Veuve Clicquot.

Veuve Clicquot Vintage Rosé 2012 tamno je roza boje s bakrenim odsjajima. Na nosu se javljaju arome svježeg crvenog voća, dok na nepcu dominiraju bogate arome slatkog voća poput jagoda i Morello višanja. U pozadini se javljaju začinske note šafrana i papra, uz profinjene note tijesta i badema koje ga još dodatno zaokružuju.  Veuve Clicquot Vintage Rosé 2012 istovremeno snažan i živahan s impresivno dugim završetkom u kojem dominira crveno voće.