Moët & Chandon Grand Vintage 2009

Champagne, Francuska

Cijena: 474,50 kn
  • Proizvođač: Moët & Chandon
  • Godina: 2009.
  • Alkohol: 12%
  • Zapremnina: 0,75L
  • Moët Grand Vintage 2009 se preporučuje uz lagano začinjena jela, poput foie grasa, mariniranih sardina na tostu ili romba s breskvom i umakom Beurre blanc.

  • 10-12 °C


Šampanjska kuća Moët & Chandon osnovana je 1743. i od tada se afirmirala kao jedan od najprepoznatljivijih proizvođača šampanjaca, idealnih za svaku prigodu. Od legendarnog Moët Impériala do kolekcije Grand Vintage šampanjaca, od Moët Rosé Impériala do inovativnog  Moët Ice Impériala, svaki šampanjac oduševljava i očarava svojom elegantnom zrelošću, intenzivnom voćnošću i zavodljivim okusom. S bocom šampanjca koja se svake sekunde otvori negdje u svijetu, Moët & Chandon vjeruje da je svaka sekunda jedno novo iskustvo, a svako iskustvo trenutak za življenje, dijeljenje i uživanje. 

Svaki Grand Vintage šampanjac je jedna nova kreacija, potvrda vještine i znanja majstora podrumara, da otkrije jedinstveni karakter svake berbe. Moët Grand Vintage 2009 napravljen je od sljedećih omjera sorti: 50% crnog pinota, 36 % chardonnaya i 14% pinot meuniera. Iako je zima 2009. bila najhladnija u posljednjih petnaest godina, a proljeće dosta kišno, sredinom srpnja uslijedilo je lijepo vrijeme i berba je odrađena u uobičajenom periodu, početkom rujna. Grožđe je bilo u odličnom stanju, čak bolje nego 2008. i bez tragova botritisa. Nakon nekoliko vintagea, gdje je dominantan bio chardonnay, crni pinot je zasjao 2009. Snaga crnog pinota je osnova ovog blenda čiji omjer nije bio toliko visok još od 1996. godine.

Moët Grand Vintage 2009 je svjetlo žute boje sa zelenim odsjajem i  sa sitnim postojanim mjehurićima. Najprije se javljaju nježne note bombona od badema i vanilije koje zatim prelaze u nešto tamnije, prepečene note sezama, prženih badema i moke. U pozadini se javljaju i arome sočnog zrelog voća, poput breskve i marelice, koje nježno zaokružuju cvjetni mirisi ruža i božura. U samom završetku dolazi do izražaja snaga crnog pinota, koji donosi note meda i svježinu crvenog grejpa, pružajući ugodan i zaokruženi okus.