Dom Pérignon P2 2003

Champagne, Francuska

Cijena: 594,00 4.475,49 kn

Cijena: 792,00 €/L (105,12 kn/L)

  • Proizvođač: Dom Pérignon
  • Godina: 2003.
  • Alkohol: 12,5%
  • Zapremnina: 0,75L
  • Jako će se lijepo spariti s tradicionalnom kuhinjom Caprija. Odlično ide uz carpaccio od školjaka ili sashimi od brancina. Od mesnih jela uz patku ili mladu jarebicu u umaku i biljem, ili zeca s umakom od limuna. Dobro se sparuje s grilanom ili blago začinjenom hranom.

  • 8-10 °C


2003 godina bila je klimatski iznimno posebna godina regije Champagne. Nakon oštre i suhe zime, niske temperature i mraz u proljeće prouzrokovali su gubitak čak 70% chardonnaya, a zatim su nesnosne vrućine u ljeto dovele do najranije berbe u povijesti nakon 1822. Iako smanjenog uroda, grožđe je bilo iznimno zdravo, optimalne zrelosti i puno ekstrakta. Već tada se dalo naslutiti da će to biti berba za pamćenje, no za postizanje ovakvog vrhunskog proizvoda trebalo je puno odvažnosti, hrabrosti i samopouzdanja. Po prvi puta grožđani sok je ostavljen da oksidira u preši, a omjer pinota crnog podignut je na dotad nikad korištene razine, kako bi savršeno izbalansirao atipičan chardonnay.

P2 2003 na nosu se otkriva postupno. Nježna cvjetna lipa pretače se u sivu pepeljastu mineralnost, zatim se javljaju sušene marelice i kandirane smokve. Svježina limunovca i bijelog papra isprepliće se s ružmarinom i korijenom sladića. I na nepcu ima drsku i živahnu svježinu, a u odnosu na 2003., produženu elegantnu gorčinu. Dugog je trajanja okusa koje uz naglašenu karakterističnu mineralnost dodaje nove dimenzije na nepcu.

Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7.53450 kn