Batič Sivi pinot

Vipavska dolina, Slovenija

Privremeno nedostupno
  • Vinarija: Batič
  • Godina: 2015.
  • Alkohol: 13,5%
  • Zapremnina: 0,75L
  • Mjesto sivog pinota u biodinamici već je poznato i nebrojeno puta potvrđeno. Ova sorta uz ovaj konkretni pristup može imati umjereno tijelo, bogatu aromatsku sliku i povišenije alkohole. Stoga preporučujemo, kao i kod chardonnaya, kombinirati sa svim receptima od lakših hladnih i toplih predjela do peradi i svijetlog mesa. Ističemo svinjsko i teleće meso sous vide.

  • 12 °C


Srednje intenzivne slamnate boje. Lijepi, harmonijski usklađen miris prezrelih agruma miješa se s dimom drveta koji se lijepo sklada sa strukturom. Ako bocu otvorimo barem dva sata prije serviranja, dominantnije postaju biljne arome. Okus je u ustima ugodno topao i harmoničan. Dočarava divan ples punog okusa i svježine. Okus je intenzivan i mineralan. Toplina vina lijepo je usklađena sa strukturom vina. Prepoznatljiv je tipičan karakter sivog pinota. Okus koji ostaje u ustima još dugo nakon gutljaja.

U ljetnim mjesecima smo rijedili grožđe. Sredinom rujna ručno smo obrali prezrelo grožđe. Vino je fermentiralo godinu dana pomoću vlastitih kvaščevih gljivica u bačvama od slovenskog hrasta. Slovenske bačve koristimo radi potpunije harmonije između vina i strukture drveta. Drvo koje raste u blizini vinograda Batič povezano je s vinom radi zajedničke klime, a i sama struktura drveta ima mnogo sličnosti s vinom. Ta harmonija pomaže prepoznatljivoj eleganciji vina Batič. Pretakanje i flaširanje vina obavljeni su za vrijeme punog mjeseca.

Potencijal starenja je do 2025. godine. Proizvedeno je 4000 boca.