Batič Zaria

Vipavska dolina, Slovenija

Privremeno nedostupno
  • Vinarija: Batič
  • Godina: 2010.
  • Alkohol: 12%
  • Zapremnina: 0,75L
  • odličan je gastronomski nadomjestak za crvena vina. Kušajte ga s najluđim kombinacijama jela koje možete zamisliti

  • 14-15 °C


Zaria predstavlja spajanje ljubavi i znanja dviju obitelji – Batič i Prirode. Vino Zaria predstavlja zoru stare kulture vina.

Zaria je cuvee od sedam bijelih sorti – pinele, zelena, rebule, vitovske, klarnice, muškata te chardonnaya. Svih sedam sorti raste u jednome vinogradu, što dovodi do toga da se sorte međusobno ljepše oprašuju. Jednako se postupa i prilikom berbe: sve sorte grožđa poberemo i maceriramo zajedno kako bi u zariji došlo do savršene harmonije svih sedam sorti. Kao i prilikom obrade zemlje, i prilikom maceracije držimo se starih mudrosti koje su u Vipavskoj dolini važile više stoljeća, sve do pedesetih godina 20. stoljeća.

Maceracija zarije odvijala se 35 dana skupa s koricama grožđanih bobica u otvorenim bačvama, bez dodataka selekcioniranih kvaščevih gljivica i bez kontrole temperature. Svi radovi u vinogradu i prilikom pretakanja vina tijesno su povezani s mjesečevim mijenama. Zariju od samih početaka kroji mladi mjesec. Stoga vino ostaje blistavo, mlado, duboko. Sazrijevalo je u bačvama od slovenskog hrasta. Nakon zoridbe Zaria je flaširana bez filtracije, čišćenja i bez sumpora. Prirodni talog koji nastane čuva i štiti vino. Intenzivna Zarijina boja odraz je veoma niskog hektarskog prinosa u vinogradima, produžene maceracije i načina zorenja vina.

Budući da je Zaria bila za cijelo vrijeme zorenja izložena vanjskoj temperaturi, najpogodnije ju je servirati na 14 – 15 C.Zaria posjeduje u potpunosti drugačiji okus od vina 21. stoljeća. Željeli smo probuditi klasičan i istovremeno jedini način proizvodnje vina koje vinu daje snagu lijeka i veselja.

Svaka bačva Zarie bila je flaširana posebno i prilikom prikladne mjesečeve mijene.