Opus One 2008

Opus One 2008

SAD

Cijena: 3.600,00 kn
  • Vino je ušlo u svoju najbolju fazu, no, predviđa se dugi život pa bi se ta faza mogla protegnuti do 2035. Otvoriti u onom nekom rijetkom trenutku kada je sve baš kako treba. Ako govorimo o bogatoj kuhinji, sigurno nema recepta koji ovo vino ne može pratiti.

  • 17-20 °C


Svjetski poznata suradnja Barona Philippea de Rotschilda, vlasnika Mouton-Rothschild Chateaua, jednog od pet iz prvog reda bordoških chateaua i Roberta Mondavija, najzvučnijeg imena kalifornijskog vinskog svijeta. Ova je berba iznimna po tome što okuplja gotovo sve bordoške sorte uključujući i malbec, premda u vrlo malenoj količini. U njemu dominira cabernet sauvignon s visokih 79%, no za širu aromatsku kompleksnost zaslužni su i dodaci petit verdota i cabernet franca.

Znalački složena bordoška elegancija porijeklom iz Kalifornije. Srž je snažno voćna, no odležavanje u francuskom hrastu tom voćnom karakteru daje izgled bijele kreme sa šumskim voćem. Ovo je po mnogima kalifornijski brat blizanac bordoškom Paulliacu čiji je tim radio na blendu. Enološko se znanje najbolje očituje u tercijaru, njegovanje ovoga vina stvorilo je jedan od onih velikih bouqueta za pamćenje. Grafit, zemljanost, šumsko tlo i nijansa mint svježine.