Bibich Aceto Barrique

Dalmacija, Hrvatska

Privremeno nedostupno
  • Proizvođač: Bibich
  • Zapremnina: 0,20L
  • Za većinu salata koje se rade od začinejnog svježeg povrća, npr. rajčice, mozzarella i aceto s malo bosiljka. Može se kosristiti s desertima od mladog sira ili poškropiti po bobičastom voću; jagodama, malinama, ribizu... Sve se češće koristi i kao dodatak odrescima.


Aceto Balsamico je ocat napravljen od vina, točnije vinskog mošta. Prva je velika prednost kod ovakvih proizvoda kada ih rade iskusni vinari s vrhunskim vinima i grožđem s dobrih položaja. Bez da ulazimo u pojedine tajne zanata i tajne recepte, oni se dobivaju kombiniranjem reduciranog vinskog mošta i vinskog octa, a dovršavaju se dugim odležavanjem u drevnim bačvama i otuda pojam barrique u nazivu. Spadaju u vrh dresinga za salate, ali u novije vrijeme se koriste i kao dodatak slatkim jelima i prelivaju se preko nekih kolača ili voća. Među poznatijim su jagode poškropljene acetom - što je u nas skraćeni oblik imena aceto Balsamico. Od grožđanih šećera iz mošta dobivaju svoju poznatu slatkoću koja ujedno ublažava doživljaj kiselosti.