Filipec
Obitelj Filipec već generacijama njeguje tradiciju pripravljanja bermeta i muštarde. Bermet je naziv za crno aromatizirano vino, pripremljeno od biranih sorti grožđa, pelina i južnog voća. Samoborska muštarda pikantni je umak, okusa sličnog senfu. Ovi proizvodi identitet su i ponos Samoboraca i neizostavni dio gastronomske ponude Samobora. Nakon što je 1946. godine Josipu Joci Filipecu oduzet veliki dio imovine i kožara, u kojoj je bilo 30-tak zaposlenika, ostaje bez egzistencije. Zatečen nevoljom koja ga je snašla počinje komercijalno proizvoditi Bermet i Muštardu, te s vremenom postaju zaštitni znak grada Samobora.Šezdesetih godina prošlog stoljeća u proizvodnju se uključuje sin Vojko. Prema Jocinoj oporuci, nakon njegove smrti, stariji sin (Vojko) nastavit će obiteljsku tradiciju spravljanja Bermeta, a mlađi (Antun Dubravko) će nastaviti proizvodnju Muštarde. Početkom devedesetih godina prošlog stoljeća u proizvodnju se uključuje unuk Antun koji 1999.godine osniva obrt za proizvodnju grožđa i vina – “Obitelj Filipec”, te nastavlja tradiciju, unaprjeđuje i proširuje krug štovatelja Bermeta i Muštarde.

Podrumi Philipecz
Stražnička 1a
10430 Samobor
Hrvatska
http://bermetfilipec.hr/