Dictador


Krajem 18. stoljeća Severo Arango y Ferro stigao je u Cartagena de Indias u Nueva Granada (današnja Kolumbija). Njegov zadatak bio je poboljšati naplatu poreza za španjolsku krunu u američkim španjolskim kolonijama. Njegova snažna i moćna priroda brzo je prepoznata i ubrzo je prozvan DICTADOR.

Potom je nastupio trenutak kad se zaljubio na prvi pogled i okus - otkrio je rum. Njegova odanost i naklonost tropskom eliksiru natjerala ga je da postane ključni trgovac egzotičnim žesticama od šećerne trske, koje su se u to vrijeme smatrale valutom u regiji.

1913., gotovo 180 godina nakon što nastao mit o Dictadoru, jedan od njegovih potomaka osnovao je Destileriju Colombiana. Don Julio Arango y Para proveo je godine istražujući Dictadorov mit, kao i tajne proizvodnje ruma kako bi postao najbolji proizvođač ruma na Karibima, dok je svoj život posvetio poštivanju ostavštine svog praoca.

Destilerija je i danas u rukama obitelji Parra te ju vodi majstor blender Hernan Parra, treća generacija u obitelji. Tradicionalni, obiteljski recept dosegao je savršenstvo u okusu i glatkoći, te je on strogo čuvana obiteljska tajna. Cartagena je poznata kao prvo područje na kojem se proizvodila šećerna trska u Južnoj Americi, što svrstava Kolumbiju među tri najveća proizvođača na svijetu. Dobitna kombinacija geografskog položaja i pogodne klime karipske obale osigurava obilne i visokokvalitetne žetve. Dictador rum odležava u bačvama američkog hrasta, dok neki od najboljih edicija dodatno dozrijevaju u ex-Sherry i ex-Port bačvama čime se dobiva mekoća okusa s notama karamele, kakaa, prženog meda i kave. Idealno servirati samo, s ledom ili u koktelima.

Rum Dictador dobiven je fermentacijom djevičanskog meda šećerne trske. Destiliran dijelom u bakrenom kotlu, a dijelom u čeličnom kontinuiranom stupcu, kako bi se dobio srednjovjekovni rum. Djevičanski med najčišći je dio šećerne trske i oduvijek je bio važan dio obiteljskog recepta. Dozrijeva u hrastovim bačvama, a zatim punjen u boce pod brižnim okom stručnjaka, konačna tekućina vrhunske je kvalitete, a usput je osigurano da tajna njezinog okusa ostane netaknuta.

Nakon postupka destilacije, rum Dictador odležava tajnom obiteljskom metodom. Zbog vremenskih uvjeta razina isparavanja ('anđeoski udio') u bačvi je mnogo veća na Karibima. Iako je uobičajeno isparavanje viskija u Škotskoj oko 3%, anđeoski udio ruma na Karibima obično iznosi oko 10%. Tako visoko isparavanje moglo bi biti problematično za proizvodnju vrlo starih rumova. Kako bi se smanjila razina isparavanja i proizveo neke od svojih najboljih godišnjaka, Dictador koristi jedinstvenu metodu odležavanja. Dictador dopunjuje bačvu destilatom iste berbe kako bi smanjili "Angel's share" i omogućili proizvodnju vrlo starih rumova.

Hernan Parra uživa veliko priznanje u svijetu master blendera smeđeg alkoholnog pića, a njegovi rumovi su više puta nagrađivani na međunarodnim natjecanjima, uključujući zlatne medalje na World Spirit Awards, Svjetskom natjecanju duha u San Franciscu, festivalu u Miamiju, Tokyo Whisky and Spirits Competition i mnogim drugima.Destilería Colombiana

Via Mamonal no. 3-122

Cartagena

Kolumbija

https://www.dictador.com/