Gracin

Preteča firme je obiteljska vinarija koju je zasnovao enolog dr. se. Leo Gracin zajedno sa ocem Antom još 2000. godine, da bi mu se 2006. pridružili partneri Ivan Ratković i Lado Skorin, s kojima osniva novu vinariju pod imenom Suha Punta. 2006. izlazi i prvi Babić koji kvalitetom odmah zasjeda na sam vrh. Osim što je postao uvjerljivo najbolji Babić na tržištu, svrstao se i među najbolja hrvatska crna vina.

Babić je sorta koja čini 99 posto sortimenta primoštenskog vinogorja i tu se održala od početaka vinogradarstva na ovim prostorima. Vinogorje je smješteno u sjevernoj Dalmaciji 25 kilometara istočno od Šibenika i 60 kilometara zapadno od Splita. Terroir ovog vinogorja najbolje oslikavaju kamen, sunce, more, vjetar i naziv Suha punta, kako se naziva ovo područje zbog jako malo oborina tijekom vegetacije.

Vinarija Gracin uzgaja Babić na dva primoštenska položaja. Jedan je spomenuti Bucavac, sa dva vinograda od ukupno 1,3 ha, a drugi je Sljinovac sa 3 ha vinograda. Glavninu grožđa otkupljuje od primoštenskih vinogradara i to uglavnom iz vinograda koji su stari i do 50 godina.


Varoš 17 22202

Primošten 

http://suhapunta.hr/hr