Donatella Cinelli Cenerentola Orcia
Toskana, Italija
Cijena: 50,40 €/L
Preporučujemo uz jela od crvenog mesa i odležane sireve.
- 16-18 °C
Cenerentola je nastala u vinogradima Fattorie del Colle, u južnoj Toskani. Riječ je o izuzetnom crnom vinu, s izraženim toskanskim karakterom.
Kao u poznatoj bajci, gdje se lijepa Pepeljuga (tal. Cenerentola) bori da je primijeti njezin naočit princ, "novija" kontrolirana oznaka podrijetla Orcia DOC bori se da stekne svoju vidljivost. Kontrolirana oznaka podrijetla Orcia utemeljena je 2000. godine za brdovito područje smješteno između teritorija Brunella di Montalcina i Vina Nobile di Montepulciana.
Cenerentola nastaje kao kupaža sangiovesea (65%) i foglia tonde, obje autohtone talijanske sorte. Grožđe se bere ručno uz pažljivu selekciju grozdova. Vinifikacija se radi u inox bačvama uz pomnu kontrolu temperature. Vino zatim dozrijeva u drvenim toneauxima i barrique bačvama od francuskog hrasta nekih 12 mjeseci.
Vino krasi intenzivna rubin crvena boja. Na nosu se uz intenzivne arome zrelog crvenog voća javljaju i cvjetne note ljubičica, te nešto tamnije i pikantnije arome poput papra, borovice i citrusa. Na nepcu je vino lijepo zaokruženo, snažno i harmonično. Robusna struktura vina, koja jamči njegovu dugu trajnost, savršeno je uravnotežena s njegovim intenzivnim voćnim okusom. Završetak je dug i ugodan. Cenerentola je tipično toskansko crno vino, dobro strukturirano, koje predstavlja savršen spoj elegancije sangiovesea i robusnosti foglia tonde.