Škegro Carsus Žilavka

Hercegovina, Bosna i Hercegovina

Cijena: 18,95

Cijena: 25,27 €/L

  • Vinarija: Škegro
  • Godina: 2020.
  • Alkohol: 13%
  • Zapremnina: 0,75L
  • Dobro se slaže s laganijom kuhinjom. Perad iz uzgoja ili ulova, svjetlije meso, tjestenine i rižoti.

  • 10-12 °C


Odabrano grožđe Žilavke, nakon hlađenja grožđa i selekcije najboljih grozdova, prešano je na tri različita načina, slijedeći našu filozofiju da iz različitih vinograda izvučemo njihove najbolje karakteristike, po jedna trećina od svakog načina: prešanje cijelog grožđa, prešanje cijelih bobica, hladna maceracija u trajanju od 12h prije prešanja. Nakon dekantiranja bistrih mošteva, spojeni su na kontrolirane fermentacije na 10-18C u inoxu 75% i 25% novim drvenim bačvama: odabrani su specijalno obrađeni lagano paljeni 500L tonneaux Nadalie Perle Blanche Fruity, zbog svojih nenametljivih finih aroma i tanina. Nakon fermentacije nastavlja se dozrijevanje i tjedno miješanje finih taloga kvasaca u inoxu i drvenim bačvama u trajanju od 6 mjeseci, kada su vina sljubljena i iduća 3 mjeseca odležala na kvascima bez miješanja do punjenja.

Zlatnožute boje u čaši i zrelije na nosu, slađe i voćno s vrlo ugodnom vanilijom tek u naznakama. Na nosu djeluje punije, ali i mekše, dobro zaokruženo. Harmonično s podatnom strukturom i punijeg, ali vitkog tijela s uklopljenim alkoholima i kiselinama te neprimjetnim utjecajem drva.

Izrazito sofisticirano vino sorte žilavka iz dobre berbe koja diskretno zaokružena drvom i s upečatljivom strukturom nagovještava svoj puni potencijal u godinama koje dolaze. Konzumirati odmah ili kroz 4 do 5 godina.