Veuve Clicquot


Madame Clicquot rođena je u Reimsu 1777.godine. Kao kći baruna Nicolasa Ponsardina, njen društveni položaj omogućio joj je visoko obrazovanje, temeljeno na tradicionalnom moralu i ondašnjim vrijednostima. 1798. udala se za Francois Clicquota, koji je naslijedio obiteljsku vinariju, te koji je s njom podijelio svoju strast i znanje za stvaranje i distribuciju šampanjca. Nakon prerane smrti Francoisa 1805. mlada i odlučna udovica Barbara Nicole Clicquot Ponsardin, odlučila je nastaviti posao pokojnog supruga, u vremenu kad su žene bile isključene iz poslovnog svijeta. Ova žena s vizijom je ubrzo postala pokretačka snaga koja stoji iza prestižnog i uspješnog brenda koji je 1810. godine preimenovan u Veuve Clicquot Ponsardin.Madame Clicquot je koristila svoje vještine kako bi razvila iznimno vinogradarsko područje koje se sastoji od 515 hektara u samom srcu regije Champagne.

1810. Madame Clicquot je napravila prvi vintage šampanjac.

Uvijek spremna na rizik i beskompromisna što se tiče kvalitete njenih vina, ubrzo je proširila svoje poslovanje na sve četiri strane svijeta. Još od samog osnivanja, ambicija ove šampanjske kuće je bila da prijeđe granice, što je madame Clicquot i postigla. 1814. isporučila je 10550 boca šampanjaca u Rusiju, u Sankt Peterburg, iako je tada na snazi bila kontinentalna blokada. Njezini šampanjci dočekani su u Rusiji s oduševljenjem, a pohvalili su ih i Puškin, Čehov i Gogolj.

1816. izumila je prvi „table de remuage“ (stol za polaganje šampanjaca pod određenim kutom, kako bi se sav talog nataložio u grlu boce te kako bi se dobilo kristalno čisto vino), kojeg su onda počeli upotrebljavati i ostali proizvođači šampanjaca.

1818. proizvela je prvi rose šampanjac - "rosé d'assemblage" blendanjem nekih od svojih crvenih vina sa šampanjcem. U samo nekoliko godina pretvorila je svoje ime u marku izvrsnosti te je zahvaljujući svim svojim doprinosima uskoro prozvana i „Velikom damom Champagne“.Prepoznatljiva žuta etiketa simbol je ove šampanjske kuće i njenog umijeća „blendanja“ ili miješanja različitih sorata kako bi se dobilo što kvalitetnije bazno vino.1877. u skladu s odvažnim duhom madame Clicquot, pod vodstvom njenog nasljednika Édouard Werléa, 12. veljače 1877. na Reimskom sudu službeno je registrirana nova, žuta etiketa Veuve Clicquot šampanjaca. Svaki čep Veuve Clicquot šampanjca, ima na sebi simbol sidra, kojeg je odabrao utemeljitelj kuće Philippe Clicquot, kao znak nade i prosperiteta. Madame Clicquot je kasnije na čep nadodala i simbol komete, koja je 1811. prošla kroz nebo Champagne, i obilježila navedenu godinu kao iznimno dobru godinu za uzgoj grožđa.Danas u Francuskoj i diljem svijeta Veuve Clicquot brand utjelovljuje suvremenost i hrabrost s naglaskom na kvaliteti i stručnosti. Još od 1772. godine, kada je i osnovana, šampanjska kuća Veuve Clicquot živi prema svome motu - samo najbolja kvaliteta. Nastavljajući s inovacijama u stilu madame Clicquot, 1909. kuća kupuje „crayerse“ odnosno stare kamenolome krede u blizini Reimsa, u kojima se danas nalazi centar za njihovu proizvodnju i odležavanje šampanjaca. Kratka loza od samo 10 majstora podrumara (od kojih su neki proveli preko 40 godina radeći za ovu kuću), osigurava kontinuitet prepoznatljivog Veuve Clicquot stila, a u znak zahvalnosti za njihovu odanost, njihova imena su ispisana u emajlirane pločice koje se i dan danas mogu vidjeti u podrumima. 1972. povodom svoje 200-te godišnjice, kuća Veuve Clicquot je lansirala svoj prestižni vintage cuvee šampanjac La Grande Dame i utemeljila nagradu Veuve Clicquot Business Woman Award za najuspješniju poslovnu ženu godine. Nagrada se svake godine dodjeljuje u 27 zemalja svijeta kao priznanje svim snažnim ženama koje poput madame Clicquot, krasi hrabar i poduzetnički duh.Veuve Clicquot

1, place des Droits de l`Homme

51100 Reims

Francuska

www.veuveclicquot.com/en-int