
Tomac Amfora
Bregovita Hrvatska, Hrvatska
Slaže se uz kamenice, kavijar, sirove škampe, carpaccio od bijele ribe, još bolje ide uz vrganje, lisičarke, sirovu tunu, sve vrste filea, bijelo i crveno meso, rižota
- 15 °C
Vino je blistave jantar boje, čisto, prevladavju tercijarne arome, voćno s aromatikom svježeg grožđa i breskve. Citrusi i južno voće (ananas, marakuja). Suho i svježe, punog tijela, intenzivno i dugo, voćna aroma, lagane vegetativne note, mineralno, elegantno.
Proizvodnja vina u amforama iznimno je rijetka s obzirom da je i sama proizvodnja amfora jedna vrsta umjetnosti. Svaka amfora se proizvodi ručno i to samo na području Kavkaza. Istinskih starih majstora za izradu Amfora preostalo je tek nekolicina. Izvan granica Gruzije postoji tek desetak vinara koji posjeduju amfore, te u njima stvaraju vina. Obitelj Tomac jedna je od njih. Grožđe koje se stavlja u Amfore je iz vinograda starog preko 70 godina.
Vino fermentira u Amforama s maceracijom od 6 mjeseci. Nakon toga dozrijeva u velikim drvenim bačvama od 2000l oko 18 mjeseci. Vino nije filtrirano.