Chateau d'Esclans Garrus

Provence, Francuska

Cijena: 149,00 1.122,64 kn

Cijena: 198,67 €/L (26,37 kn/L)

  • Preporučujemo uz brancina sa žara s pireom od komorača. Za one željne eksperimentiranja, kušajte ovaj rose uz steak ili janjeće kotlete. 

  • 8-10 °C


Garrus je vrhunac Château d'Esclans Kolekcije. Na izgled pravi provansalski rose, no miris i okus otkrivaju njegov  burgundijski karakter. Napravljen je od selekcije grožđa iz vinograda u dolini Esclans, s najboljih loza grenachea starosti gotovo 100 godina, te vermentina i malo syraha.  Berba se odvija samo do podneva, kako bi se izbjegle najveće vrućine. Nakon sortiranja grožđa i uklanjanja peteljki, slijedi lagano muljanje na niskoj temperaturi kako bi se prevenirala oksidacija. 90% mošta čini samotok, a ostatak prvo lagano prešanje. Maceracije nema, a alkoholna fermentacija se odvija u 600 litarskim bačvama od francuskog hrasta. Odležava 10-12 mjeseci po „batonnage“ metodi, odnosno na kvascima uz miješanje dva puta tjedno. Temperatura se kontrolira u svakoj pojedinoj bačvi. 

Sacha Lichine zaista odlično provodi svoju „renesansu rosea“ donoseći nam cijelu paletu vrhunskih rosea različitih stilova, s Garrusom kao perjanicom iste. Granice poimanja rosea su uvelike proširene, te je otvorena jedna sasvim nova niša vrhunskih rose vina koja mogu stajati bok uz bok vrhunskim bijelim vinima sličnog stila, a čak i nekim šampanjcima. Lakoća, elegancija i aromatika provansalskog rosea te punoća, kremoznost i kompleksnost burgundijskog bijelog vina čine idealnu ravnotežu. Izražene voćnosti na nosu, poput suhih bresaka i tropskog voća, u ustima je suptilno, puno i lijepo zaokruženo. Mineralni elementi, svježina i fini tanini dodatno ga upotpunjuju i značajno mu produžuju vijek.   

Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7.53450 kn