Chateau d'Esclans Rosé

Provence, Francuska

Cijena: 50,20

Cijena: 66,93 €/L

  • Preporučujemo uz brodet ili bouillabaisse, a odlično će ići i uz bijelo meso, povrće sa žara i kremaste umake.

  • 8-10 °C


Grožđe za ovaj rose dolazi iz vinograda Chateau d'Esclans vinarije, s najnižih nadmorskih visina. Loze su među mlađima, primarno grenache i vermentino, uz nešto syraha. Berba se odvija od izlaska sunca do podneva. Nakon pažljivog probiranja, sortiranja, te uklanjanja peteljki, slijedi lagano muljanje pri 7-8 °C kako bi se izbjegla oksidacija. U vinifikaciju ulazi samo najbolji grožđani sok, samotok, te prva lagana prešavina. Maceracije nema kako bi se postigla tipična provansalska boja, a sam proces vinifikacije spaja različite pristupe. Fermentacija i sazrijevanje vina odvijaju se djelomično u inoxu, dok drugi dio ide u 600 L bačve francuskog hrasta, oboje s kontroliranom temperaturom. Ovakav način proizvodnje uspješno zadržava delikatne cvjetne i voćne primarne arome uz izraženiju kremoznost i kompleksnost.
Na nosu se osjete nježne arome crvenog voća, poput jagoda i malina, te tek naznaka vanilije i ušećerenih prženih lješnjaka. Na nepcu je kremasto, ukusno, mineralno, duge svježine i sočnosti. Divna ravnoteža nježnosti i suptilnosti s otvorenosti i izraženosti.
Naša preporuka: otvorite čim prije, otpijte gutljaj, zatvorite oči i dopustite osjetilima da vas odvedu na put jugom Francuske.