Rizman Pošip
Dalmacija, Hrvatska
Laganija mediteranska kuhinja, vegetarijanski recepti, prima vera recepti, talijanske tjestenine... Preporučujemo pileću jetricu u vinu s umakom od jogurta, kopra i češnjaka. Pri kuhanju koristiti isto vino koje ćete i piti.
- 10-14 °C
Rizman Pošip je svježije izdanje ove važne dalmatinske sorte porijeklom s otoka Korčule. Sadnja ove sorte još uvijek je u porastu na naše veliko zadovoljstvo. Pošip se proširio i na druge otoke i na kopno diljem Južne i Srednje Dlamacije. Čak i kada se vinificira s namjerom da se radi svježiji stil, pošip je uvijek u ustima malo puniji i bogatiji od većine drugih bijelih sorata. Doživio je do sada slatka, svježa i odležana izdanja, na kvascima i bez njih i to prilično uspješno. Pošip Rizman bliskiji je rustikalnim, tradicionalnim pošipima i to je ono što kod njega treba cijeniti. Ova sorta nije baš sklona aperitivnim vinima pa to od nje ne treba ni tražiti.