Kozlović Santa Lucia magnum

Istra i Kvarner, Hrvatska

Privremeno nedostupno
  • Vinarija: Kozlović
  • Godina: 2016.
  • Alkohol: 14,6%
  • Zapremnina: 1,50L
  • punjene lignje, mekušci sa grilla, laganija riba sa grilla, pečena piletina i puretina sa zapečenom koricom, začinjenija teletina, morski pas

  • 12 °C


Tamnije žućkaste boje. Vrlo elastične viskoznosti. Tekućina se pri rotaciji valja po čaši bez kidanja, a kad se smiri i slegne na dnu čaše na stjenkama se pojavljuju vinske suze neprekidno i iznova punih nekoliko minuta. Zrela i bogata mirisa s prvom asocijacijom na jesensko voće poput krušaka i jabuka, a po otvaranju i na pregršt drugih poput orašastog voća, minerala i suhe trave.

Okus je kao i miris vrlo bogat. Zatim pun i snažan. Pikantni začini porijeklom iz drva koji su na nosu jedva vidljivi ili potpuno neutralni ovdje dolaze više do izražaja. Početak obilježava kremastost okusa izazvana obilnim ekstraktom i tipom vinifikacije, sredinom nailazi val snage i topline izazvane jakim alkoholom, a tek pri kraju se vino razlije u brojne slojeve što jedan za drugim otkrivaju kompleksnost, ljepotu i finesu ovog vina. Jedan od njih je blagi taninski dodir koji neprimjetno suši nepce i uravnotežuje kremoznost početka, zatim je tu nota orašastog voća s naglaskom na badem što zreloj voćnosti arome daje finu protutežu, onda pikantni začini porijeklom iz drva koji nježno bockaju u suglasju s moćnim alkoholom, te konačno blaga gorkastost koja se nadovezuje na podatne kiseline i čini ga idealnim food vinom. Na kraju najvažnije – mineralnost. Najavljena već u mirisu kroz tonove kremena i miris mora svu svoju puninu objavljuje na okusu gdje se od početka do kraja očituje kroz slankastost i pikantnost, te svojevrsnu hrapavost što ostaje u ustima nakon završetka retrookusa.

Veliko vino s potencijalom odležavanja od desetak godina najmanje. Diskretnije na početku od prethodnika, ali će biti spremnije za prihvat tercijarnih aroma i sa izraženijom finesom već u petoj godini od berbe.