
Batič Merlot
Vipavska dolina, Slovenija
Cijena: 33,60 €/L
Paše aromatičnim jelima baziranim na crvenom mesu. Zanimljivo kombinirati sa kozlićem u umaku od borovnica. Radi bogate strukture vina sasvim je dovoljno ako uz vino ponudimo samo režanj dobrog domaćeg pršuta.
- 18-20 °C
Kod sorte merlot držimo se starih vipavskih metoda obrade i njegovanja vina. Bit dobroga vina je vinograd i sve povezano s njime. Podrum je samo prostor mira gdje mošt sazrijeva u vino. Paradoks je u ovome: što je podrumar manje prisutan, vino sazrijeva čišće i savršenije.. A u vinogradu vlada potpuna suprotnost. Loza treba puno sunca i malo sjene. Jedina sjena koja je dobrodošla je čovjekova sjena.
U kolovozu počinjemo rijediti grožđe. Početkom listopada, za vrijeme predberbe, oberemo 5% merlota kako bismo pripremili vlastite kvaščeve gljivice. A krajem listopada počeli smo sa selekcioniranom berbom merlota.
Grožđe smo macerirali 30 dana pomoću vlastitih kvaščevih gljivica od grožđa pobranog za vrijeme predberbe. Mošt smo s finim talogom pretočili u slovenske hrastove bačve gdje je vino bez čovjekovog dodira razvijalo vlastitu eleganciju.
U međuvremenu je vino izvršilo biološko raskiseljenje. Vino je flaširano za vrijeme punog mjeseca koji vino smiruje te mu pruža dug i predivan put.