Glenmorangie A Tale of Tokio

Škotska, Ujedinjeno Kraljevstvo

Privremeno nedostupno


Inspiriran uspomenama Dr. Billa Lumdena na mnogobrojne posjete Japanu, iz Glenmorangie destilerije stigao nam je novi limitirani whisky.

Ovo je prvi Glenmorangie whisky koji je djelomično odležan u bačvama japanskog Mizunara hrasta. Te bačve su iznimno rijetke i teško ih je pronaći. Potrebno je i do 200 godina da drvo bude spremno za sječu, u odnosu na američki hrast kojemu je potrebno „samo“ 100 godina. Utjecaj Mizunara hrasta je nevjerojatno kompleksan i neobičan zapadnjačkom nepcu, ali je harmonija postignuta dodavanjem blenda iz sherry i bourbon bačava. Bilo je potrebno čak 2-3 godine istraživanja i blendanja kako bi se postigla savršena ravnoteža okusa i aroma.

Glenmorangie A Tale of Tokio je brončane boje, poput izlazećeg sunca. Arome na nosu su snažne, herbalne, voćne i  karamelaste. Osjete se sandalovina, tamjan i cedrovina, uz mirise svježe i sušene gorke trešnje te korice naranče. Ističu se i vanilija, anis, papar i malo cimeta. U ustima je sočan i snažan, ali lagan i svilenkast. Osjeti se meka slatkoća drveta, uz laganu citrusnu svježinu. Završetak je dug, lagano orašast i klasično Glenmoragievski bademast, uz note kakaa, marcipana i mandarina.
Kreativno pakiranje kreirao je japanski umjetnik Yamaguchi Akira kako bi i vizualno oživio okuse Glenmorangiea  A Tale of Tokio. Prikazani su bogati dijelovi grada, njegova povijest i kultura, a sakriveno je mnoštvo elemenata i poveznica Glenmorangiea i Japana (Možete li pronaći žirafu ili Dr Billa? Obratite pozornost i na sat koji prikazuje godinu osnutka Glenmorangiea).
Uz ovaj whisky, barem u mislima možete otputovati u Tokio, u taj očaravajući grad suprotnosti i otkriti njegovu čaroliju.

Glenmorangie Tale of Tokio osvojio je Double Gold na San Francisco World Spirits Competition 2023.